V. Zijn PV-systemen betrouwbaar en wat is de levensduur?
PV-systemen hebben zich bewezen: ze zijn betrouwbaar en bovenal hebben ze een technische levensduur van ruim 30 jaar. Op de zonnepanelen zit een vermogensgarantie van 20 tot 25 jaar.
PV-systemen hebben zich bewezen: ze zijn betrouwbaar en bovenal hebben ze een technische levensduur van ruim 30 jaar. Op de zonnepanelen zit een vermogensgarantie van 20 tot 25 jaar.
Onze panelen hebben allemaal een zelfreinigende coating op de glasplaat. Hierdoor zal vervuiling onder invloed van regen van de panelen spoelen. Het is hierbij wel van belang dat de panelen geplaatst zijn onder een bepaalde hellingshoek (minimaal 10 graden). Vervuiling kan lokaal enorm verschillen, bijvoorbeeld als de panelen nabij een drukke autoweg staan opgesteld of bij een meelfabriek.
Het is aan te raden om minimaal eens per jaar de panelen handmatig te (laten) reinigen. Doe dit met water zonder een schoonmaakmiddel. Dit schoonmaakmiddel kan namelijk de rubberen afdichting tussen paneel en frame aantasten.
Woont u in een zoute omgeving dan kan het aluminium van het paneel of de draagconstructie aangetast worden. Er ontstaat een dun oxidatielaagje. Dit is optisch misschien minder fraai, maar dit doet niets af van de draagkracht van de constructie. Indien u twijfelt, kunt u altijd contact met ons opnemen.
De meeste omvormers hebben een display waarop de productie en werking wordt getoond. Dit kan ook gekoppeld worden met een computer of via een netwerk. Neem voor meer informatie contact op met WindSun.
Een netgekoppeld PV-systeem bestaat uit zonnepanelen en een omvormer, die de gelijkstroom (eigenlijk gelijkspanning) omzet in wisselstroom (wisselspanning), zodat deze in het centrale elektriciteitsnet kan worden ingevoegd. Doordat het systeem de opgewekte elektriciteit teruglevert aan het centrale elektriciteitsnet is er geen medium voor opslag nodig, zoals een accu.
Het zogenaamde Photo Voltaïsche (PV) proces wat plaatsvindt in de zonnecellen die in het paneel zitten, converteert zonlicht in elektriciteit. Zonnepanelen of -modules zijn de bouwelementen van een PV-systeem. Een zonnepaneel bevat meerdere zonnecellen, meestal gemaakt van silicium. Wanneer op de cel licht (zonlicht) valt, ontstaat tussen de voor- en achterkant, die met elkaar zijn verbonden, een spanningsverschil, waardoor een stroom gaat lopen. Omdat de elektriciteit die wordt gegenereerd door een cel relatief gering is (ca. 0,6 V DC), worden meerdere cellen met elkaar verbonden en in een zonnepaneel geplaatst, die gelijk waterdicht wordt gemaakt. Vaak worden meerdere panelen ook weer met elkaar verbonden om een voldoende hoge spanning te kunnen maken voor de conversie van de gelijkstroomspanning naar wisselspanning.